Monitoren met Ativion houdt leerlingen bij de les
Wanneer leerlingen in de klas veel achter hun laptop werken, is de neiging groot om andere – soms ook ongewenste – sites te bezoeken. Voor leerkrachten is het lastig om dit in de gaten te houden. Een oplossing daarvoor is Ativion (voorheen Impero).
Stichting Ronduit Onderwijs gebruikt Ativion voor de vijf voortgezet speciaal onderwijs scholen (VSO) in Noord-Holland. “Met Ativion pakken leerkrachten de regie op het browsegedrag van leerlingen weer terug,” aldus Josephine Mettendaf, Hoofd ICT bij het ICTloket.
Regie terugpakken
Voor de vijf VSO-scholen van Stichting Ronduit Onderwijs is Ativion een bewuste keuze. “Vooral in het VSO is meer controle nodig over wat leerlingen online doen”, vertelt Josephine. “Ze zijn sneller afgeleid. We merkten dat ze veel zaten te browsen en op verkeerde sites kwamen, waardoor ze werden afgeleid van hun werk. Voor een leerkracht is het niet allemaal in de gaten te houden wat leerlingen doen op hun laptop. Ativion is een eenvoudige tool om de regie weer terug te pakken.”
Zicht op sitebezoek
Met Ativion kunnen leerkrachten zien wat de leerlingen op hun scherm doen, ze kunnen sites blokkeren en chatten met leerlingen, bijvoorbeeld om ze erop te wijzen om YouTube uit te zetten. Verder kunnen ze de zoekgeschiedenis van de leerling bijhouden. Josephine legt uit: “Als een leerling vaak zoekt op een niet-gewenste term, krijgt de leerkracht daar een signaal over. Alle ouders zijn erover ingelicht dat we hun kinderen onder schooltijd monitoren. Dat doen we ook echt alleen onder schooltijd, op een apparaat van school en op het IP-adres van de school. Jongeren hebben immers recht op hun privacy. Het was wel direct de eerste vraag die leerlingen stelden: ‘controleer je ons thuis nu ook?’ Dat doen we dus absoluut niet.”
Installatie en training
In oktober 2023 ging de eerste VSO-school over op Ativion; in januari 2024 is de laatste van vijf scholen aan de beurt. In totaal zullen 150 leerkrachten en 600 leerlingen ermee werken. “We hebben zelf een leerlingportaal gemaakt in Microsoft Teams: onze hub voor alle applicaties. Daar staan de snelkoppelingen naar programma’s als Microsoft 365, Basispoort en websites als Schooltv. Mede door de overstap op Ativion zijn we ook helemaal overgegaan op Windows 11 SE . Daardoor werken we nu volledig webgebaseerd en hebben we echt een aparte leerkracht- en leerlingomgeving, aangestuurd door Microsoft Intune.”
Josephine heeft Ativion samen met de technisch beheerder geïnstalleerd op de apparaten van leerlingen en leerkrachten. Daarvoor moesten alle apparaten opnieuw ingesteld worden, waarbij ook is gecontroleerd of Ativion goed werkte. Per school was ze daar ongeveer een week mee bezig. “Dat verliep heel vlot. De leerkrachten kregen ondertussen een training van een uur in het gebruik van de software. Dat is vooral een knoppentraining om de functionaliteit uit te leggen: wat vind ik waar? Hoe open ik de gegevens over het laptopgebruik van mijn klas? Die trainingen gaf ik zelf. De trainingen die Ativion geeft, zijn nog in het Engels en daarmee lastiger te volgen voor de leerkrachten.”
Ativion kan volledig worden geïntegreerd in Microsoft Teams. Daardoor kun je klassen of groepen leerlingen in één keer vanuit Teams importeren in Ativion. “Daarvoor moesten we wel versneld overstappen op Microsoft Teams. Nu is het wel makkelijk: komt er iemand in de Teams-omgeving bij, dan staat hij ook direct in Ativion. Daardoor hebben we er bovenschools geen beheer meer aan, maar kan de leerkracht ook zelf leerlingen toevoegen en verwijderen.”
Tijdens het werken met Ativion paste Josephine nog zaken aan. “We kwamen er al snel achter dat we bepaalde applicaties uit moesten zetten bij de leerlingen. Bijvoorbeeld Taakbeheer. Leerlingen zijn zo slim dat ze ontdekten dat ze Ativion konden uitzetten in Taakbeheer. Gelukkig zagen we dat op tijd, juist doordat we met Ativion hun scherm in beeld zien.”
Positieve reacties
Vooral bij de leerkrachten zijn de reacties heel positief. “Ze zijn er heel blij mee en stonden te popelen om het te gebruiken. Het is een mooi systeem, makkelijk in gebruik en het kostte niet veel tijd en energie om het te begrijpen. De leerlingen zijn logischerwijs minder enthousiast. ‘Gaan jullie ons nu iedere dag controleren?’ was hun eerste vraag. En ‘mijn laptop is mijn leven. Jullie pakken een stukje van mijn leven af.’ Ons antwoord was dan steevast: maar jullie krijgen er wel Windows SE 11 voor terug! Dat werkt veel beter en sneller!”
Ativion: ook iets voor jullie?
Over het ICTloket
Het ICTloket werkt als ICT-dienstverlener voor twee onderwijsbesturen in de regio Alkmaar: Ronduit Onderwijs en ISOB Scholen. Deze tellen 40 schoollocaties, voornamelijk voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. Bij het ICTloket werken zeven personen aan onderwerpen als privacy, technisch en functioneel beheer en digitale geletterdheid. Ook is er een eigen supportafdeling, waar onderwijsmedewerkers vragen aan kunnen stellen. Josephine Mettendaf is hoofd ICT en stuurt het team aan. De ICT-omgevingen van beide stichtingen zijn helemaal Microsoft-georiënteerd. Leerkrachten en leerlingen hebben ieder hun eigen omgeving, die vanuit Microsoft Intune wordt beheerd.