Microsoft Cloud beheren
Programma’s die volledig vanuit de cloud draaien (SaaS-applicaties) zorgen ervoor dat je zelf geen onderhoud, updates of patches meer hoeft te doen. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken of een applicatie of programma werkt. Dat is namelijk de verantwoording van de cloudleverancier. Hierdoor kun je als ICT-er meer tijd besteden aan je kernactiviteiten.
Voordelen van werken in de cloud
- Ingebruikname en toewijzen van cloudapplicaties gaat sneller
- Grotere flexibiliteit: eenvoudig (automatisch) schaalbaar en altijd de beschikking over de nieuwste versies
- Duurzamer
- Keuzevrijheid: bepaal zelf waar workloads en data gezet worden
- Grip op kosten: clouddiensten worden afgerekend naar gebruik en je kunt diensten tijdens vakanties of de nacht uitschakelen
- Altijd beschikbaar en te benaderen vanaf elk apparaat
Dit klinkt wellicht alsof de cloud de ideale wereld is. Toch zie je dat nog niet iedereen volledig naar de cloud is verhuisd. En het mooie is: dat hoeft ook niet. Door sommige applicaties on-premise te gebruiken en andere juist vanuit de cloud, zorg je voor een hybride configuratie. En dit gaat prima samen. Zo hebben scholen tijdens de coronapandemie bijvoorbeeld heel effectief hybride lesgegeven.
Voorbeeld hybride omgeving:
Je kunt Office online benaderen, maar een gebruiker mag de applicaties ook installeren op zijn of haar apparaat. Dan ben je niet meer afhankelijk van het internet. Ook dit is een vorm van hybride werken. Zodra je met internet verbonden bent, bekijkt de software of er nieuwe functionaliteiten zijn en installeert hij deze automatisch.
Meerdere platformen, meerdere mogelijkheden
Veel leveranciers maken hun diensten geschikt voor meerdere platformen. Wanneer je een dienst vanuit de cloud benadert, is het vaak al geschikt voor meerdere apparaten, omdat je enkel een browser nodig hebt.
Tegenwoordig maakt het niet uit wat voor apparaten je gebruikt. Zo kun je met Endpoint Manager (Intune) ook niet-Windows machines beheren. En is ZIVVER zowel geschikt voor het Microsoft 365 platform als voor de Google Workspace. Met ArcServe maak je back-ups voor verschillende machines (waaronder Linux) en Impero Classroom ondersteunt naast Microsoft ook Google, iPad en Android.
Azure en on-premise systemen en netwerken
Wanneer je aan Azure denkt denk je wellicht gelijk aan de cloud. Maar ook als je nog (gedeeltelijk) on-premise werkt, kun je met Azure aan de slag. Azure is namelijk bij uitstek geschikt om te koppelen met bijna al je on-premise systemen en netwerken. Zo kun je deze bijvoorbeeld koppelen aan andere cloudleveranciers zoals Amazon. Ook kun je non-Microsoft-servers aanzetten, zoals bijvoorbeeld Linux servers. En werken jullie met Chromebooks op school? Ook dan kun je Azure goed inzetten. Bekijk daarvoor dit webinar of bezoek onze informatiepagina over Azure.
Koppelen van applicaties en omgevingen
De komst van de cloud zorgt er eigenlijk voor dat je steeds meer kan. Je ziet ook steeds meer verbindingen en integraties komen tussen verschillende leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling tussen ParnasSys en Microsoft 365. Hiermee kun je Single Sign-On instellen door de Azure AD te koppelen aan ParnasSys. Ook is het mogelijk complete SaaS-applicaties van andere leveranciers te koppelen zodat ze te benaderen zijn vanuit Microsoft Teams. Zelfs Microsoft 365 kun je met Google Workspace verbinden om zo je persoonlijke mix van applicaties samen te stellen.
Kortom: de mogelijkheden van de cloud zijn oneindig, ook als je nog on-premise werkt.