Home

Remote Desktop Services CAL

Een RDS CAL (Remote Desktop Service CAL) is een licentie die je het recht geeft om vanaf je apparaat een RDS (server)infrastructuur te benaderen. Deze server mag zowel On-premise Server draaien, bij een eventuele partner of volledig in de Cloud (bijvoorbeeld op Azure), zolang deze ‘dedicated’ is (aan enkel jullie toebehoort).

RDS is een technologie om software op afstand (via internet) beschikbaar te stellen. Diverse netwerkbeheerders maken gebruik van deze technologie om software die (door uitgevers) nog niet naar SaaS* is omgebouwd aan te bieden aan scholen. Informeer bij jouw netwerkleverancier of ICT afdeling er gebruik wordt gemaakt van RDS. Het bekendste voorbeeld van RDS technologie is CITO LOVS en de Cito midden en eindtoetsen die online worden afgenomen die vervolgens via internet benaderd worden op bijvoorbeeld een Chromebook.

Cloud gebaseerde (SaaS) applicaties zijn bijvoorbeeld ESIS, ParnasSys, AFAS, YouForce, Basispoort en de meeste online programma’s van uitgevers die achter Basispoort zijn ontsloten.

Een Remote Desktop Service (RDS) is in feite een Server waarop ‘Windows Server’ draait en waar je vervolgens Remote Desktop Service (RDS rol) aan toe hebt gevoegd. In deze omgeving maak je gebruik van virtuele applicaties die éénmalig draaien en vervolgens door meerdere gebruikers tegelijk benaderd worden. Oftewel: Je installeert iedere applicatie 1x op deze server (en die draait ook maar 1x op deze server) en vervolgens maken meerdere gebruikers gebruik van deze ene applicatie.

Wat is het verschil met Windows Virtual Desktop (WVD) op Azure?

RDS is één manier om een windows desktop te virtualiseren. Windows Virtual Desktop (WVD) is een andere (ook wel nieuwere en modernere) manier -op Azure-services gebaseerd- om je virtuele desktops te draaien. RDS kan zowel on-premise als in Azure worden gebruikt, terwijl WVD alleen Azure is. Je kan zeggen dat RDS een verouderde manier voor WVD is. De WVD geeft je een native Windows 10-desktop ervaring, waar RDS je een Windows 10-desktopervaring geeft bovenop een Server met RDS.

Als je gebruik wil gaan maken van een Virtuele desktop-omgeving, is ons advies om te kiezen voor Windows Virtual Desktop op Azure. De Windows client licenties die dan gebruikt mogen worden zitten namelijk al in Microsoft 365 A3 licentie en ook bevat deze VDI rechten die gebruikt mogen worden op Windows Virtual Desktop (WVD). Microsoft staat zogezegd alleen het gebruik van Windows Virtual Desktop op Azure toe bij onze licenties en geen ander VDI-gebruik. Hierdoor heb je dus geen extra licenties en/of CAL’s nodig en zijn de licenties uit het basiscontract voldoende.

Zie hier een aantal redenen om WVD te verkiezen boven (verouderde) RDS:

  • WVD bevat containertechnologie voor gebruikersprofielen van FSLogix
  • WVD Management Service is het controlevlak dat wordt gehost en beheerd door Microsoft in Azure
  • WVD ondersteunt OneDrive en geïndexeerd zoeken op gepoolde desktops
  • Toepassingen die zijn geschreven voor RDS op Server OS werken mogelijk niet meteen in Windows 10 Enterprise multi-sessie, je kunt dan evt RDS via WVD blijven gebruiken
  • In WVD zijn onze basispakket licenties voldoende om er gebruik van te kunnen maken (onze Microsoft 365 A3 voor medewerkers heeft VDA-rechten), terwijl je bij RDS altijd nog extra kosten krijgt (Windows Server + RDS CAL’s)

Maar er is ook een reden te bedenken om juist de RDS te verkiezen boven WVD:

  • Wil je het volledige eigendom behouden van niet alleen de desktop-VM's, maar ook het besturingsvlak (d.w.z. RDS-rollen) dan kun je beter gebruik blijven maken van RDS.

Migreren van RDS naar WVD?

Het verkiezen van WVD boven RDS heeft dus meerdere voordelen. Mocht je n.a.v. deze informatie de keuze maken om je bestaande RDS omgeving te migreren naar WVD bekijk dan dit stappenplan hoe je dit doet. Ook kun je gebruik maken van het ‘Azure Migration Plan‘.

Hoe weet je nu of je RDS gebruikt?

Wil je RDS uitrollen, heb je altijd een License-Server nodig. Heb je deze niet, zie je ook niet hoeveel gebruikers of clients je hebt. RDS is één van de weinige on-premises producten waar als het ware een ‘meetfunctie’ in is ingebouwd en waar je het dus op de server moet kunnen zien of je hier gebruik van maakt.

Deze license-server geeft namelijk een zogenaamd token uit voor de RDS gebruiker of client device en die token haalt hij op bij MS. Is er geen token meer: gaat hij op ‘slot’. RDS zet je dus niet per ongeluk aan, dat doe je heel bewust en is dus iets wat je zelf echt wel moet kunnen zien..

Een andere indicator is: Als je ‘Citrix Xen App’ gebruikt, werk je met RDS. (Citrix Xen App zit in de regel op RDS)

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl