Home

VDA Subscription

Windows VDA (Virtual Desktop Acces) is een licentie die gebruiksrecht geeft om in een VDI (virtuele desktop infrastructuur) een Windows Desktop OS (bijvoorbeeld Windows 10) te draaien en die virtuele pc vervolgens te benaderen als gelicentieerde gebruiker vanaf een gelicentieerd apparaat.

Met de Windows VDA-licentie stelt Microsoft je in staat om Windows of op Windows-gebaseerde software te gebruiken op apparaten die niet met een instellingslicentie voor Windows zijn uitgerust en daardoor niet in aanmerking komen voor Software Assurance. Dit zijn bijvoorbeeld apparaten van leerlingen die op de school gebruikt worden (laptops, tablets, smartphones, etc.), maar ook apparaten die eigendom zijn van de school maar niet voorzien kunnen worden van Windows, zoals Thin Clients, iPads en Chromebooks.

De VDA subscription maakt het mogelijk om met deze apparaten toegang te krijgen tot een door de instelling aangeboden virtuele desktop (en dus tot de bijbehorende Windows-licentie waarmee de virtuele desktop is uitgerust).

Scholen die veel met Chromebooks werken en met methode gebonden software die op Windows draait, maar ook gebruikmaken van Office, hebben vaak VDA licenties nodig.

In onze Microsoft 365 A3 voor onderwijsmedewerkers zitten deze VDA-rechten in de Microsoft 365 A3 gebruikerslicentie. De VDA licentie maakt dus -voor (onderwijs)medewerkers- onderdeel uit van het basispakket en zij kunnen dus met hun schoolaccount zonder problemen gebruik maken van een Windows VDI omgeving op Azure, mits deze benaderd wordt vanaf een apparaat met een Qualified Operating System (QOS). Een QOS is minimaal OS Windows 7 (windows 10 home en pro zijn ook toegestaan).

Let wel op! Deze medewerker mag alléén gebruik maken van een Windows Virtual Desktop op Azure, maar verder helemaal niks! Je kan hierbij dus niet naar een lokale (RDS) omgeving met citrix oid. Want ook dan heb je een losse VDA licentie nodig.

Wanneer het apparaat waarmee ze naar de VDI gaan niet beschikt over een QOS dan moet je de VDA licentie los voor het apparaat (weliswaar kosteloos) aanschaffen in onze webwinkel.

Ga hier naar de VDA licentie voor leerlingen en hier naar de VDA licentie voor apparaten.

Wanneer leerlingen met eigen apparaten (laptop, Windows of Android-tablet, iPad, iPhone, Windows smartphone, MacBook, Chromebooks, etc.) verbinding maken met de Microsoft infrastructuur (onpremise Server) op school, dan is daar nog een Windows Server CAL voor leerlingen voor nodig. Een leerling kan hiermee binnen of buiten de school op ieder moment via ieder apparaat verbinding maken met de Microsoft schoolinfrastructuur en verbinding maken met applicaties die op verschillende manieren aangeboden kunnen worden.

Bij medewerkers zitten deze CAL’s ook inbegrepen in het basispakketin de eCAL rechten.

Wanneer bestel je de Windows VDA (apparaat/leerlinglicentie)?

Je gebruikt Windows VDA (per device) als er geen onderliggende Qualified OS is:

  • PC met windows XP (let op! zakelijk valt ook ‘Windows 10 Home’ hieronder)
  • Thin Client
  • Apple Macintosh
  • iOS apparaat (iPad, iPhone)
  • Chromebooks
  • Android apparaat
  • Linux apparaat

Wat is het verschil tussen VDI en VDA

Je hebt de VDA-licentie nodig om toegang te krijgen tot een VDI omgeving. Het zijn dus echt twee verschillende dingen en die worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar het ene is zogezegd de licentie (recht om er gebruik van te mogen maken) en het andere is de infrastructuur (de virtuele Windows (10) omgeving waar je gebruik van maakt).

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl