Digitale geletterdheid

ICT-basisvaardigheden in de klas

In de huidige 21e eeuw zijn computers, mobiele telefoons en alle programma’s die je daarop gebruikt niet meer weg te denken. Daarom is het belangrijk dat zowel je leerlingen als jijzelf vertrouwd raken met de technologie. Op deze pagina lees je hoe je aan de slag kunt gaan met ICT-basisvaardigheden in de klas.

Wat zijn ICT-basisvaardigheden?

Wanneer je beschikt over ICT-basisvaardigheden, kun je goed overweg met hardware (apparaten zoals een computer), software (apps) en het internet. Je weet hoe je moet werken met:

  • computers en netwerken: denk aan het aansluiten van een toetsenbord, instellen van Wi-Fi en bestanden netjes opslaan in mappen;
  • programma’s zoals Word, PowerPoint en Excel;
  • apps en software: denk aan het downloaden en opstarten van een app voor fotobewerking;
  • het internet: denk aan het veilig bezoeken van pagina’s, e-mails verzenden en het instellen van sterke wachtwoorden.

ICT-basisvaardigheden stimuleren in de klas

Het is van groot belang om leerlingen vertrouwd te maken met technologie. Zo bereid je hen voor op de digitale toekomst. Over het algemeen voelen kinderen zich al redelijk comfortabel met technologie, omdat ze ermee zijn opgegroeid. Een peuter van twee kan bijvoorbeeld vaak al met een iPad overweg. Toch benutten je leerlingen vast nog lang niet alle mogelijkheden. Door met laptops in de klas te werken, maken zij (spelenderwijs) kennis met hardware, software en het internet.

Als leerkracht wil je zelf ook niet achterblijven. Misschien heb je soms het gevoel dat leerlingen meer weten over technologie dan jij. Een tip hiervoor is: ga samen op onderzoek uit! Wees bereid om te blijven leren en groeien samen met je leerlingen.

Laat je inspireren

In de rubriek Geef het stokje door aan... lees je hoe andere leerkrachten ICT innovatief inzetten in de klas. Op deze manier stimuleren zij de digitale geletterdheid van leerlingen en vergroten ze zelf ook hun kennis!
Lees meer

Hulpmiddelen om de ICT-basisvaardigheden te stimuleren in de klas zijn:

  • Lumio: leuke lestool waarmee je statische lessen omtovert naar interactieve lessen met een spelelement.
  • MijnRapportfolio: een combinatie van een digitaal rapport en portfolio, waarin leerlingen zelf hun eigen (creatieve) werk opslaan en direct kunnen laten zien aan ouders en leerkrachten.
  • Microsoft Teams: in dit platform leren leerlingen om online (samen) te werken aan opdrachten en te communiceren. Ook de Leerversnellers in Teams zoals de Zoekcoach stimuleren digitale geletterdheid.
  • PowerPoint: het bekende presentatieprogramma waarin leerlingen afbeeldingen, video’s en audio inzetten om informatie op een begrijpelijke manier te presenteren.
  • Adobe Express: een laagdrempelige oplossing waarmee leerlingen visuele verhalen vertellen, in de vorm van online video's, posters, webpagina's of collages.

Andere domeinen van digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid bestaat uit vier domeinen, waarvan ICT-basisvaardigheden er één is. Lees meer over de andere domeinen:

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl